2019 m. sausio 16 d., trečiadienis

Stogas: Mediena ir difuzinė plėvelė



Grįžtu prie blogo. Bandysiu po truputį aprašyti praėjusius etapus. Faktas, kad rašant praėjus nemažai laiko, tam tikros detalės pasimiršta.

Stogo konstruktyvas:






Po mūro darbų buvo šiokia tokia pertrauka. Buvome iš pradžių sutarę su vienu stogdengiu, bet artėjant terminui, vis atsirasdavo problemų, tai darbininkai pabėgo, tai nauji objektai, tai senus nespėja pabaigti. Nepasirašė ir sutarties iš anksto. Galiausiai spjoviau ir greituoju metu suradau stogininkus iš Šalčininkų. Atvyko apsitarėm ir sakė lukterti reikės apie mėnesį ir galės pradėti darbus. Tad kol laukėme stogdengio, konkursavausi medieną. Tiek lentpjuves tiek OSB sijoms. 

Stogdengys 2018.06.14 išmatavo reikalingus kiekius medienos.

OSB dvitėjines sijas D400, 7.2m, 19 vnt. (Sija STEICO-JOIST 45x400) + specialūs tvirtinimo elementai – sijų laikikliai VPA 25-45 38 vnt.  Užsakiau iš HESORA (Panevėžiečiai). Suderėjom pačią konkurencingiausią kainą ir sutarėm pristatymą liepos pradžiai. Viso ši mediena (antram aukštui) ir tvirtinimo elementai atsiėjo man 949.49 Eur be PVM arba 1148.88 Eur su PVM. Pristatymas sutartas nemokamas. OSB sijas pristatė 07.02.

Paprasta impregnuota mediena – bendras kiekies 11.23m3 (priegegnės, gegnės, vent. Tašeliai, grebėstai, murlotai, sijos). Galiausiai galutinę kainą suderėjau už 1800 Eur su pristatymu. 1m3 gavosi po 160.2 Eur. Kitose lenpjūvėse kaina svyravo nuo 180 eur/m3. Labai malonus lenpjūvės savininkas Tomas. Pristatymą irgi sutarėme liepos pradžioje.

2018.07.05

Atvyko mediena iš Pilaitės lentpjūvės. Per vieną kartą visko nepasikrovė, per didelis kiekis. Likusį kiekį atvežė 07.09.







2018.07.13

Atvyko stogdengiai. Šiek tiek vėlavo, bet labai nedaug. Susakė dar kokius tvirtinimo elementus nupirkti. Susirašiau ir išvariau į Varžtų pasaulį. Labai šaunus vadybininkas, kaip iš gatvės fiziniam asmeniui priprašiau pritaikyti dar neblogas nuolaidas. Tai varžtai, vinys, kampuočiai ir kt. atsiėjo 527.44 Eur.



Taip pat iš karto užsakiau ir difuzinę plėvelę. Jau konkursavęs buvau skardą (apie ją vėliau) ir pasirinkau tiekėją Sostinės Apdaila. Jie pasiūlė Trijų sluoksnių premium serijos 180gr.m2 tankumo Ventia Titanium – 180.

Jos techniniai parametrai:
Svoris: 180 g/m2
Stpris 0.85 mm
Garų pralaidumas 2900 g/m2/24h
Degumas E-d2 klasė
Pralaidumas vandens garams sd = (0.02 +-20%) m
Atsparumas tempimui 420/250 N(H)
Atsparumas atplėšimui 180/200 N(H)
Atsparumas UV spinduliams – 3 mėn.
Per daug kitų variantų nesvarsčiau ir pasitikėjau pardavėju. Stogdengys irgi įvertino šią plėvelę labai teigiamai ir pozityviai. Rulone 1.5m x 50 m (75m2). Paėmiau du rulonus ir dar du po keletos dienų, nes neturėjo sandėlyje. 1m2 kaina po nuolaidos gavosi 1.17 Eur/m2

O darbuotojai nesnaudė. Nepilnai dviejų dienų rezultatas




2018. 07.19 jau buvo pasistumėję dar labiau į priekį.



2018.07.23 Pirmo aukšto dalis jau uždengta, montuojamos OSB sijos. Keletas foto








2018.07.24




2018.07.26 Antro aukšto stogas dengiamas difuzine plėvele




Praktiškai šis etapas pabaigtas. Tačiau ne viskas buvo sviestu patepta. Klodami antram aukšte difuzinę plėvelę, užsikėlę buvo benzininį pjūklą, ko pasekoje tam tikrose vietose prilašėjo ant plėvelės tepalų ir ją šiek tiek pagraužė. Gerai, kad tuo metu darbavosi mūrininkai, mūrino pertvarines sieneles ir lyjant lietui labai greit pasimatė taisytinos vietos.

Informavau stogdengį, nesiginčyjo, nes pats tą dieną dirbo kitam objekte, pažadėjo atvykti ir sutvarkyti. Viską ištaisė.

Tuo pačiu išmatavo tiksliai stogo dangą, ir stogdengių brigada išvyko dengti kitų stogų, kol atvyko skarda. Plačiau kokią skardą rinkausi ir kokia gavosi bendra stogo dengimo samata – pasidalinsiu sekančiame įraše.


12 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. Matau pagal užsakymą dangos plotas 251m2. Difuzinės plėvelės berods 300m2 (nes persidengimas buvo).

      Panaikinti
  2. Kažkaip galvojau, kad kada reikia didelio storio gegnių (šiltinant stogą) labiau apsimoka imti tas jūsų pasirinktas tvidėjęs OSB sijas, bet paskaičiavus tai mediena gaunasi vos ne x2 pigiau (jei priimti kad 5cm pločio gegnės).
    Žinoma reiktų daryti kažkokius priauginimus arba dvigubą karkasą, nes medienos nebūna 400mm pločio.
    Ir be to jūsų atveju, kada reikėjo 7,2m tai ir taip medienos tokio ilgio labai sunku arba neįmanoma gauti, tada prasideda junginėjimai, atliekos ir t.t.
    O be to.. kodėl garažo stogui iškišote mūrtašius stogo išsikišimui? o namo kažkaip keistai lipdėte visą konstruktyvą? Vien dėl to kad pasirinktos tos dvitėjos sijos ir nėjo aukščiu suvienodinti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip OSB sijos yra tikrai ženkliai brangesnės. Taip jos lygios, gali būti kokio nori ilgio ir pan. Čia didelis privalumas. Pas mane nebuvo kitos išeities, nes atstumai dideli, ir naudojant standartines gegnes (medines) kaip ir sakote būtų beprotiškai storos, labai gremėzdiškos + jos neturėtų atramos, ir ilgainiui įlinktų. Kitas dalykas gegnių standartinis ilgis 6 m., atsiranda jungimai ir išmetimai, kas vėl brangina. Ar antrą kart taip projektuočiau? Galbūt taip arba projektuočiau atraminę sieną ar organizuočiau metalinę siją, kad turėti atramą.
      Dėl murtašių (ar murlotų kitaip vadinamų) - taip jau subraižė konstruktorius. atro aukšo stogui naudojamos buvo priegegnės, kad išspręsti šį klausimą. Galbūt buvo galima ir kitaip, bet stogdengiai atliko darbus pagal sudėliotą konstruktyvą .

      Panaikinti
  3. O kaip apšiltinsit frontoną? Koks storis ir koks šiltalas numatytas ant frontono?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane kaip ir frontono tokio nėra, nes čia kaip ir vienšlaitis. Nebent turime galvoje tą vientą kur murlotas eina? Principe pas mane Fasadinės pusės neoporas sueina su stogo vata. Taip bent jau šiltino. Nežinau ar atsakiau į klausimą.

      Panaikinti
    2. Turėjau omeny sienos viršų, kur išlietas žiedas ir prie to žiedo prisukta lenta/murlotas pakalimams (ne to s sienos kur gegnės guli). Nes pagal foto, tai ten koks 10cm tarpas likęs nuo mūrloto iki stogo dangos.

      Panaikinti
    3. Tai is isores lauko siena neoporas. O isvidaus uzkaisiota vata i tuos tarpus. Gaila commentuose neina foto uplaodint.

      Panaikinti
  4. Manau tas impregnavimas medienos yra pinigų išmetimas į balą, naudos praktiškai nulis. Net matosi vienoje foto, kur gegnės truputi jau nuplautas tas sluoksnis. Kiek teko matyti, užsieniuose išvis niekas to impregnavimo net nedaro, čia kažkodėl pas mus kaip kokia taisyklė, kad ramiau miegotum. Stogas atrodys gražiai. :) Gerai, kad pasirinkote osb sijas, manau tai vis tiek pigiau gaunasi, jei viską sumetus medienos sluoksnius bei jų papildomą darbą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu. Čia turbūt moralinė ar tokia vidinė ramybė didesnė. Faktas kad impregnavimas yra simbolinis. Visa mediena konvejeriu vasarą varoma. Pamirkoma, palaikoma trumpą laiką ir psio vežama. Tai nepergyvenu, nes reziume man 1m3 kaina gavosi alia impregnuota (nors taip pavadinti negalima) tokia pat kaip neimpregnuota kitur .:)

      Panaikinti
  5. Sveiki, dėl stogo norėjau užklausti. Ar rytais ir vakarais nesigirdi kaip stogas nuo temperatūrų svyravimų "šaudo". Nes pas mus lygiai toks pats, tai teko susigyventi su šiuo triukšmu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, kol kas ne. patys dar negyvename. Tai kiek tenka būti name, tai šaudymų nesigirdi. vienintelis garsas kuris gal kažkiek erzina, tai panašu kad vėjas papučia stipriau ir sukelia tam tikrus garsus. Bet tai manau turėtų išsispręsti su pakalimais.

      Panaikinti