2019 m. sausio 20 d., sekmadienis

Langai ir lauko durys : Užsakymas ir montavimas



Kaip rinkausi langus ir kokį rezultatą turime? Namas A klasės, tai langams reikalavimas suminė varžą ne daugiau nei 1 W/m2K. Kokį profilį rinktis ? Daug šioje vietoje nesukau galvos. Iš karto apsistojau ties Veka Softline 82MD profiliu. Tai padėjo pasirinkti LRK Namas blogas, kurie irgi tokius pats profilius išsirinko, taip pat ir kiti pažystami kurie statėsi, buvo pasirinkę šiuos langus. Beliko pasirinkti kur užsakyti ir kas sumontuos.

Apklausiau keletą firmų, tada pagal LRK Namo blogą irgi pakalbinau vyrukus iš Kauno (UAB GIPURA), tuo metu šioje firmoje dirbo Tomas. Sutarėm susitikti savaitgalį, tai buvo 2018 06 08 saulėta diena. Tuo pat sutariau, kad jie pamatuos man ir dar dviems ar trims kaimynams. Visgi vykti iš Kauno yra atstumo. Namas dar buvo mūrijamas, bet visos angos jau išmūrytos ir viską buvo galima išsimatuoti.

Aš šioje srityje nesu spec‘as, tai techninių klausimų užduoti negalėjau, svarbu buvo, kad išsimatuotų, o vėliau buvo galima derintis ir kainas. Langų gamybą užtrunka apie 2-3 mėnesius (vasaros metu), tai iki to laiko buvo svarbu, kad jau būtų mūras pabaigtas ir uždengtas stogas (bent plėvelė) bei išvedžiota signalizacija.

Prasidėjo skaičiavimai. Pradžioje planavau, kad langus montuoti angoje, apklijuotu sterodūru, bet galiausiai pasirinkau Triotherm. Kodėl? Atrodo kaina nemaža - ~apie 2000 Eur , bet aš langų angų nebeklijavau sterodūru, kur man medžiagas ir darbą buvo paskaičiavę apie 650 Eur. Kiti sakytų ir pats gali tai susiklijuoti, bet deja tam laiko neturėjau.

Tai skirtumas ar apšiltintame sluoksnyje ar montuoti triotherm sistemą – apie 1400 Eur.
Derybos vyko intensyviai. Galiausiai buvau atsirinkęs du kandidatus – Tomą (Gipurą) bei AdamsLt (vilniečiai).
Adams‘ai su tokia pat specifikacija buvo brangesni apie 1000 Eur, plius jie nelabai linkę buvo montuoti į Triotherm profilius. Apsisprendimo savaitę kaip tik pardavėjas iš AdamsLt išvyko atostogų, taip jau sutapo, ir galiausiai pasirinkau Gipuros pasiūlymą.

Principe specifikacija tokia pat kaip ir LRK Namas blogo įraše.

Skirtumai keli: Pas mane triotherm profilis 7cm, slankiojanti sistema PSK bei langų spalva Tamsus ąžuolas (išorėje, viduje balta spalva)

Tuo pačiu sukau galvą dėl lauko durų. Vienos pagrindinio įėjimo durys, o kitos katilinės. Prisiskaitęs buvau įvairiausių nuomonių, kad plastikas yra labai blogai, kad yra blogai ir aišku radau ne vieną pozityvų atsiliepimą. Klausiau žmonių, kurie jau ne vieną žiemą peržiemoję su plastikinėmis durimis. Kiti rekomendavo šarvo, bet jei dėl saugumo, juk yra vitrinos, per kurias galėtų įlysti nesunkiai. Bendrai pati didžiausia apsauga mano manymu yra draudimas, nes nei langai nei durys, nei apsaugos signalizacija nėra veiksminga 100 proc.

Taigi lauko duris pasirinkau plastikines. Paradin4s durys su papildomu tonuotu langu, o katilinės durys irgi plastikinės, bet su užpildu. Abiejų Uw < 1.

Langų ir lauko durų deklaracija:




Visi langai ir lauko durys su montavimu, klijavimu, triotherm ir pan. man kainavo 9000 eur.
Ar teisingai pasirinkau, ar reikėjo rinktis Adams LT ar kitą įmonę, dabar sunku pasakyti. Manau parodys laikas ir sandarumo testas.

O dabar tuo pačiu ir apie montavima. 2018 08 27 atvyko atlikti paruošiamuosius darbus. Tomas atsiuntė savo geriausią meistrą Darių. Jį apibūdina kaip krapštuku. Montavo triotherm profilius. Lygiagrečiai tą dieną vyko ir signalizacijos bei elektros vedžiojimo darbai (apie šiuos etapus kituose įrašuose). Triotherm profilius sumontavo per du kartus.












O 2018 09 04 kaip ir buvom planavę atvyko ir langai. Vėl atvyko montuotojas Darius su keliais vyrukais. Darbus pradėjo nuo ankstyvo ryto. Čia keletas nuotraukų iš langų montavimo dienos
























Kaip bebūtų, bet vienas lepsusas įvyko. Dedant vieną vitrininį paketą, jį sudaužė. Visiems turbūt pasitaiko.




Vyrukai labai pergyveno, bet sutarėme, kad užsakys naują ir pakeis. Tą operatyviai jie ir padarė ir per tris savaites šią problemą ištaisė ir paketą pakeitė nauju.

Kol neturiu sandarumo rezultatų, tol prie rekomenduojamų meistrų skilties nieko nerašysiu. Pirmas įspūdis montuotojo Dariaus iš ties labai teigiamas.

O ar brangu - nežinau. 1m2 kaina (langų/lauko durų) gavosi 212.56 Eur/m2. Kaip ir rašiau įskaičiuota čia viskas, visi langai, lauko durys, darbai, triotherm profiliai.

Jei turėsite klausimų, rašykite komentaruose. Bandysiu atsakyti.

25 komentarai:

  1. O kiek kainuoja pats Triotherm profilis be montavimo darbų? Na jo metro kaina ar vnt. :)
    Šiaip su jais labai tvarkingai ir šiltai susimontuoja langai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. grubiai plikas Triotherm 7cm berods didmeninė kaina yra apie 12-14 Eur/m. Plius eina tvirtinimo elementai specialūs, klijai. Tai skaičiuoja mažmeninę kainą ~22-25 Eur/m. Bet visur turbūt galima pasiderėti ir ateityje galbūt ši sistema atpigs, nes nebebus nauja.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Triotherm kainos https://pasteboard.co/HXtoGpO.png

    AtsakytiPanaikinti
  4. O praktinę naudą kas nors skaičiuoja tokiem sprendimam?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš skaičiavau. Labai sunkiai sekėsi rasti info palyginimui, bet pavyko rasti vieno iš vokiečių gamintojų atlikto tyrimo rezultatus. Išnešant langus į apšiltinimo sluoksnį ir neišnešant, bet priglaudžiant prie apšiltinimo sluoksnio gavosi konkrečiai mano namui teorinis skirtumas apie 30 Eur metams. T.y. išnešdamas būčiau sutaupęs apie 30 Eur per metus. Atsipirkimas gavosi keliasdešimt metų, tad neišnešinėjau ir nesigailiu. Namie vistiek šilta :) Mano namas nemažas A-A+ klasės, bendrai šildymo kaštai pernai buvo apie 260 Eur per metus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Koks tas nemazas ir kuom sildoma? Yra vedinimas?

      Panaikinti
    2. Na matote išnešimas nelygus išnešimui. Kiti žmonės išnešinėja langus į apšiltinimo sluoksnį pigesniais variantais, tarkim iš visų pusių metaliniai kampuotukai ir tada jau apklijuoja xps kaladėlėm pan. kaip šita sistema :) ten ir procento dalimi didesni šilumos nuostoliai... bet... kada tai atsipirks neaišku :) žinoma kiekvienas renkasi pagal savo išmonę ir piniginės didumą :) aš kai už visus namo langus sumokėjau 2k € tai profilių už tokią kainą tikrai nebūčiau pirkęs ;)

      Panaikinti
    3. Dėl atsipirkimo tikrai nesu tikras. Skaičiavimų tikrai nedariau, bet vertinau, kad išnešti ar neišnešti skirtumas apie 1.4k Eur, kas aišku yra dideli pinigai, bet kaip man meistras kuris montavo sako: Arba darai gerai, arba darai ant snarglių. O kai nori gerai ir pigiai, dažniausiai nebūna.:) Jei daryčiau pardavimui tai taupyti yra sočiai kur, jei statyčiau antrą namą - taupyti irgi yra, bet per kitas vietas, projektinius sprendimus, įgyvendinimą ir pan. Viskas su laiku ir patirtimi ;]

      Panaikinti
    4. Šildomas plotas 180, yra rekuperatorius Domekt 450

      Panaikinti
  6. Atsakymai
    1. Jeigu klausimas man - šiuo metu nešildomas namas ir name visada apie 0 šilumos. Prie didelių minusų lauke, buvo iki -1 nukritę.

      Panaikinti
    2. Labai keista. Pas mane prie -20 viduje laikydavosi +7

      Panaikinti
    3. Na nelabai keisto :) Namas nuo rudens nebuvo įšilęs. Baigė fasado šiltinimo darbus gruodžio mėn., stogo šiltinimo darbus baigė tik sausio mėn., visur kiaurai vėdinosi namas prie minuso:) Kaip ta šiluma turėtų pasigaminti ?:) Plius Niekur nėra durų, garažo vartai sumontuoti, bet po apačia yra tarpas (trinkelei), kamino skylė irgi nėra užsandarinta, gartraukio vamzdis irgi iš stogo tik nuleistas, alsuoklio vamzdis irgi dar nesujungtas su kanalizacija ;] Oras venteliuojasi.

      Panaikinti
  7. Supratau, galvojau uzsandarintas normaliai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas dar ne:) Tai dabar per artimiausias porą sav. norėčiau užsandarint ir kažkada organizuoti sandarumo testą:)

      Panaikinti
  8. Kaip ir gražu viskas, tik plastikas ne pats geriausias pasirinkimas bent pagrindinėms durims, turime vekos 82 profilio laukines duris, su sandarumu kovojame nuolat, vaikšto nuo saulės ar šalčio pastoviai....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu. Ši vieta gal irgi man kelia susirūpinimą. Šioje vietoje labiau buvo rizikos prisiėmimas. Žiūrėsim kaip seksis su tuo plastiku susigyventi. Jei jau bus neįmanoma reikės galvoti ką koreguoti (apie paradines duris kalbu).

      Panaikinti
    2. Mes labai rimtai svarstome apie durų keitimą..... tik galvojame kaip tai protingai padaryti ir ką geriau aukoti vidaus ar išorės apdailą, bet įtariu, kad vidaus.

      Panaikinti
  9. Kiek esu bendravęs su langistais, Veka profilio man nesiūlė lauko durims... Tai kas liečia paradines lauko duris is plastiko, kai kurie būtent rekomenduoja Gealan s9000 profilio duris, jos karkasas kažkodėl yra gan tvirtas. Mano draugas jau du metai kaip turi Rehau langus, bet Gealan lauko duris ir nesiskundžia.. :) Bet šiaip dėsiu sau arba medines, arba aliumines duris.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galbūt. Man kaip dėjo tai sutvirtintą profilį ir pan. Bet turbūt viskas paaiškės po naudojimo, po kelių sezonų.

      Panaikinti
  10. " 212.56 Eur/m2." truputi daugoka. Juk 82MD nėra naujas ir brangus profilis, rodos.
    Paskaičiavau savo Gealan S9000 gaunasi 120€ už langų metrą ir 240€ už 3 lauko durų metrą. Viso 150€ už metrą, be išnešimo. Na Vilniuje gal konkurencija didesnė, kainos geresnės.
    BEJE, neparašei kas tas Triotherm! :) gal už jį tikrai verta mokėti daugiau. Kažkoks negirdėtas dalykas.
    Adams beje man rodos tik savo lenkišką Adams profilį siūlydavo. Na gal dabar plačiau dirba, žmonės gal geriau Veka žino nei Adams ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jei, Ignai, Jūs montuotumete į Triotherma, Jūsų kaina išaugtų dar apie 50eur/m2. (kaina pagal Audriaus atvejį). Tad ir gautųsi pas Jūs 200eur/m2. Ir mano nuomone Veka softline 82 MD yra kur kas tvirtesnis profilis (pabreziu Langams) nei Gealan S9000. Kodėl taip sakau, nes vien jau tai, kad Gealan neduoda garantijos didesniam nei 4m2 vientisam langui su stiklo paketu, ko nepasakysiu apie Veka ar kitus profilius.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Šiek tiek patikslinu. Jei vertinti tik langus be Triotherm ir be lauko dviejų durų, tai grubiai 1m2 kaina gaunasi apie 147Eur/m2 su montavimo darbais.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki. Tai kaip reikalai su plastikinėmis lauko durimis po 2 sezonų? Ar sandarios?

    AtsakytiPanaikinti