2017 m. lapkričio 15 d., trečiadienis

Pamatai (Statybų aikštelės įrengimas)


Gavęs projektą, intensyviai pradėjau daryti galimų rangovų apklausą. Susirinkau įvairių rekomendacijų kam jau buvo darę, pasirinkau dar keletą tiekėjų iš interneto ir visiems pateikiau tą patį konstruktyvą (Apie kurį rašiau Bloge "Pamatai (Projektas)").

Apklausiau apie 10 galimų rangovų, gavau 8 komercinius pasiūlymus. Rangovai, kurie iš karto bandė pasakyti, kad projektas per neteisingas, tokių polių nereikia, galima juos mažinti tiek mm tiek gyliu, uždaviau paprastą klausimą - paskaičiuokite tuomet apkrovas viso namo pagal siūlomus parametrus. Tai tokie rangovai (gal 4-ios įmonės) labai greitai atsisijojo, nes atsakymo pateikti nebegalėjo, nors ir siūloma pradinė kaina buvo gana patraukli (~5500-6000 Eur).


Likę rangovai pateikė kainas skirtingas - nuo 6800 Eur iki 12000 Eur. Įmonė, kuri paskaičiavo 12000 Eur, jie pagal geologinius tyrimus dar užsimetė ir vietoj 3.7metrų, siūlė daryti apie 5 metrus. 
Na apsidrausti galima, bet per daug manau nebūtina.

Visgi liko du rangovai, su kuriais toliau tęsiau bendradarbiavimą. Vienų kaina buvo 6800 Eur, kitų 7300 Eur. Į kainą neįskaičiuota - augalinio sluoksnio nustūmimas, aikštelės įrengimas, pamatų šiltinimas iš vidaus ir smėlio užpylimas.

Tiek vienus tiek kitus rekomendavo pažįstami. Su vienais ir kitais susitikau gyvai. Labai džiaugiuosi, kad šie vizitai įvyko, kadangi aš būčiau padaręs labai didelį promochą. Visada atrodė, kad sklypas yra lygus, nieko stumdys per daug nereikės, bet iš ties, kada nuėjus į tą vietą, kurioje planuojamas statyti namas - žiūrint į kelio pusę - sklypą reikėtų kelti apie pusmetrį, kad pasiekti kelio lygi.

Taigi kol vykdžiau derybas el. paštu su potencialiais rangovais, sukau galvą, kiek to grunto reikia. Pradžioje galvojau ~200m3 bus pakankamas kiekis. Rekomendavo vežti smėlį, žvyrą ar maišytą gruntą, tačiau, kad nebūtų molio. Niekada nepagalvojau, kiek kainuoja mašina grunto. Standartinė kaina smėlio ar žvyro - ~100-140 Eur už mašiną 12-15m3. 

Eilinį kartą nusišypsojo laimė, kad radau netoli sklypo vežėją, kuris sandėliavo ir išvežinėjo smėlį maišytą šiek tiek su žemėmis, bet ne moliu. Pradžioje prašė 30 Eur/už 12m3, nusiderėjau iki 22 Eur. Kai tokia kaina sakau vyrai vežkit 30 mašinų , per daug galvoju nebus.

Taigi 2017 10 17 pradėjo vežti žemes. Buvo gana drėgna, bet mašinos ganėtinai sėkmingai įveikė nesuformuotą kelią. Gerai, kad nebuvo nuimtas augalinis, tad gana paprastai įvažiavo į sklypą be jokių užklimpimų.



Kadangi per dieną nespėjo visų mašinų suvežti, šis veiksmas užtruko dvi dienas.





Na buvau tikras, kad grunto bus pakankamai ir laukiau meistrų kada pradės darbus. Dar savaitę laiko vedžiau derybas su dviem rangovais, tikėtina aš ne iš pačių geriausių klientų, nes stengiuosi domėtis viskuom, ir užduodu daug klausimų, gal kartais kitiems atrodo nelabai reikšmingi. Bet galiausiai susitariau su vienu rangovu, galiu įvardinti – Monolito Darbai. Atskirame bloge‘e kada pabaigs visus pamatų įrengimo darbus parašysiu kaip sekėsi su jais dirbti, kodėl pasirinkau Juos, o ne kitus ir ar tai buvo teisingas mano pasirinkimas.

Su jais sutarėme, kad jie pirmiausiai nustumdys augalinį sluoksnį, įrengs kelią (~8m) iki namo ir įrengs statybų aikštelę. Tačiau jie turėjo ne vieną projektą prieš akį, ir kaip buvome sutarę pradėti darbus 11.08-11.10.

Taigi 11.10 prasidėjo įrengimo darbai. Pirmiausia užsakiau 18m3 žvyro ir 18m3 akmens skaldos (Nenorėjau pilti brudo pas save į sklypą) suformuoti keliui. Aišku pirmiausiai nugremžė augalinį sluoksnį, suformavo kelią ir paskleidė visas 30 suvežtų mašinų.



Bet problema, kad einant į pabaigą, rangovas informavo, kad grunto pritruks, nes galiausiai sakiau, kad aikštelę keliam ~15-20 cm aukščiau negu kelias, nes asfaltuojant kelią, jis dar pasikels.
Tą pačią dieną dar pavyko suorganizuoti gal penkias žvyro mašinas ir panašu, kad pabaigti sukelti sklypą dar trūksta apie 10 mašinų. Nuo pietų ieškojau, kur pigiau rasti žvyro. Ir vėl man pasisekė, tas pats vežėjas, kuris vežė žemes spalio mėnesį, kaip tik 11.11 dieną netoliese sklypo turėjo pradėti kasti ir ten pasirodo geras žvyras. Kaina nereali, 45 eur už 12-15m3. Užsakiau berods 14 mašinų, nes rangovas pasakė, kad šis žvyras/smėlis tiks ir pamatams užpilti. Tai per antrą dieną pilnai suformavo statybų aikštelę, suvibravo, ir dar susandėliavo 7ias mašinas.








Taigi aplink daug statybų nevyksta, ESO rangovai įrenginėja elektrą ir keli kaimynai jau deda/padėjo pamatus.








Dėl aikštelės ramus ir 11.13 pirmadienį prasideda pamatų įrengimas (polių grežimas ir kt darbai). 

Kaip sekėsi/sekasi įrenginėti pamatus parašysiu atskirame bloge.


26 komentarai:

  1. Sveikinu pradejus darbus. Matau, kad aikstele iskelete netgi auksciau nei as. Gerai, kad pavyko reikiamo grunto gauti po pigiai, nes kainoje pamatai butu atsistoje jau kokie visi 15K. Bet aikstele kelete iki projekte numatyto lygio? Is aprasymo nelabai supratau, pasirode, lyg is akies butumet ziureje kiek dar kartu po 10cm kelti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Judame į priekį, dabar klausimas dėl mūrininkų, pirma susitarti ir, kad orai leistų atlikti darbus, nebūtų minuso.

      Dėl aukščio, taip šiek tiek sumaliau. Pradžioje neatkreipiau dėmesio projekte, koks aukštis numatytas, t.y. projekte numatytas pamato apačia panašiai kaip ir kelias, tai nuo projekto pabėgau ~15cm.

      Uždaviau ir aš klausimą ar pamatų aukščiai dėl to nesikeis, sakė viskas ok, nes jau dėl tokio aukščio pamatai numatyti, kad remtųsi į gerą gruntą;)

      Panaikinti
  2. Kalbejau su savo murininkais, tai sake be problemu iki -5 laipsniu dirba, yra specialus priedai i klijus. Blogai tik sake butu, jei slabdribos ir pliksalos, nes ant ledo bloku neguldysi

    AtsakytiPanaikinti
  3. O Arko jūs mūrysite su klijais? Ar su skiediniu?

    AtsakytiPanaikinti
  4. hmmm:) man darbų vadovas sako, kad žiemos metu geriausia naudoti skeidinius su priedais:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai gal jis specialius klijus silikato blokams ir turejo omenyje? Kaip minejau, klijai labai gerai, nes max plonos siules gaunasi
      Vat modulinio kamino muryti su priedais, kiek susizinojau, tai negerai, reikalingos pliusines temperaturos

      Panaikinti
  5. Katik pakalbejau su savo murininkais. Iki -10 su spec priedais be arko galima klijuoti be problemu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o su skiediniu kas yra blogai?:) Gaunasi neplonos siūlės?:) Aš šito nesuprantu:)

      Panaikinti
    2. Su skiediniu, tai as isivaizduoju murijima kaip anksciau, kai murydavo plytomis. Siules tikrai ne 2-3mm. Ant skiedinio dabar paprastai deda pirmaja bloku eile, kad islygintu rostverko aukscio svyravimus. O kitas eiles jau su specialiais klijais klijuoja, - lygios, grazios sienos su plonytemis siulemis.

      Panaikinti
    3. Siaip as nesugalvoju priezasties, kodel murininkai gali nenoreti dirbti su spec klijais. Mano galva taip kaiptik paprasciau.
      https://www.youtube.com/watch?v=d0KFNLQyC6U
      https://www.youtube.com/watch?v=BAbrRLwlnUg
      https://www.youtube.com/watch?v=H5zmaCiNuSM
      https://www.youtube.com/watch?v=g7Mohg0c8sk

      Panaikinti
  6. Negalėsi armuoti mūro, jeigu naudosi klijus. Klausimas vėlgi "ar reikia armuoti", kai aš stačiau, STR ir konstruktyve buvo nurodyta aiškiai kad reikia. Bet 95÷ nearmuoja, aš armavau. Ir labai tuo džiaugiuosi, nes pasiteisino kai įrenginėjome angas laikančiose sienose ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Armuoti" turite omenyje betonini zieda?

      Panaikinti
    2. Pasiskaiciau. Jus eigoje keitete projekta, darete naujas angas ir langus. Tada taip, aukstesnes siules su armatura jums pasiteisino. Bet tik konkreciu atveju

      Panaikinti
  7. Pagal konstruktyvą mūro, sienų susikirtimus ir prisijungimus mūrijant blokeliais jei nenurodyta kitaip armuoti kas antrą eilę.

    Nu bent su trimis mūrininkais kalbėjau, visi man rekomendavo su skiediniu be ne klijais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Susikirtimus" tai yra vietas kur viena siena jungiasi su kita? Sias vietas pas mane darysime blokeliu prasikeitimais, be jokiu ploksteliu ar armavimo

      Panaikinti
    2. Ne visus blokelius reikia armuoti. Tai cia dideles tragedijos nera, armuoja pagrinde, kad siules netrukinetu.

      Panaikinti
  8. Pagrindinės mūro blokų ARKO mūrijimo taisyklės:

    Mūrijant pirmąją eilę, būtina kuo tiksliau išlyginti pagrindą bei suformuoti idealiai lygų (horizontalųjį) pirmos eilės paviršių.
    Mūryti tik horizontalias siūles. Vertikalių siūlių mūryti nereikia, nes blokeliai susineria įlaida su iškyša, blokas ant mūro dedamas „iš viršaus".
    Galima mūryti tradiciniu kalkių-cemento 10-12 mm storio skiediniu arba plonasluoksniu 2-3 mm storio skiediniu - „klijais".
    Blokai turi būti perrišami perstumiant/užleidžiant atstumu, ne mažesniu kaip 8 cm.
    Labai svarbu, blokelius mūryti taip, kad rištųsi kampai, t.y. negalima mūryti kampus iš plytų ar skeltų blokų.
    Pertvaros jungiamos su laikančiąja siena jas tarpusavyje perrišant.
    Remiant stogą, į mūrą įleidžiame 100 - 150 cm ilgio mūrtašio inkarą.
    Statant tradicinius namus, nerekomenduojame armuoti sienų bei lieti gelžbetoninių žiedų.
    Mūro blokų ARKO sienos mūrytos ant plonasluoksnio skiedinio privalumai:

    Mūras yra stipresnis, nei mūrijant tradiciniu kalkių-cemento skiediniu.
    Mūras yra lygus. Kadangi mūro blokų matmenų tikslumas ± 1 mm, tad siena sumūrijama labai lygiai:
    a) sieną iš vidaus užtenka tinkuoti 2-3 mm storio gipsinio tinko sluoksniu ir po to galima dažyti ar klijuoti tapetus;
    b) klijuoti plyteles galima tiesiog ant blokų.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pas mane klijavo blokelius, manau, kad gerokai geriau ir tiksliau padarai. Sienos gavosi labai lygios.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū. Šian dar perkalbėjau su dvejais mūrininkais, tai jų rekomendacija yra mūryti teisingai klijais, tik ne tik horizontaliai bet ir vertikaliai, vien dėl sandarumo testo, tai klijų išeiga turėtų būti didesnį. Armavimas - nice to have , o GŽ rekomenduoja visi, nors ir Arko blokeliams pagal specifikacija nenumatyta. Va ankeruoti perdengimo plokščių panašu nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vertikaliai klijuoti? Gal turi omeny siuliu uztrynima klijais jau sumurijus? Manau nebutina, isore siltinsis, tinkuosis, vidus irgi tinkuosis. Kiek teko ziureti sandarumo testu, pagrindines bedos langu montavime, rozetes, stogo sadarume. Va vietas, kur prijungti skelti blokeliai tai reiktu gerai uztrinti klijais.

      Panaikinti
    2. Joo ne klijuoti, o vertikales siūles užtepti:)

      Panaikinti
  11. As irgi uz ziedo liejima. Gal ir nebutinas, bet maza kas. Taipogi as ir uz juodgrindes, kurios daugumos nuomone nereikalingos ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie kas dar nesidomėjau:) Nespėju tiek daug į priekį pažiūrėti;]

      Panaikinti
  12. Gal pasidalintumėt kontaktais, kur tokio pigaus žvyro gavot? :D

    AtsakytiPanaikinti
  13. Gera visiems. Pasakykite man, prašau, ar galite man padėti ir rekomenduoti bet kokią paslaugą Birių medžiagų pristatymui? Ačiū visiems.

    AtsakytiPanaikinti