2019 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Stogas : Skarda



Apie stogo dangą jau pradėjau galvoti iš anksto. Projektuojant namą daug dalykų nežinojau. Vienas iš jų, kad nuo stogo nuolydžio priklauso danga. Visada galvojau, kad skarda yra vienas iš pigiausių variantų ir paprasčiausių. Nuomonė, kad čerpės yra labai brangu, buvo pasirodo mitas. Mano stogo nuolydis yra 12 laipsnių, o čerpes galima pradėti montuoti nuo 14 laipsnių. Buvo minčių, dar koreguoti stogo konstrukciją, namo aukštingumą, kad pasikeistų nuolydis. Bet galiausiai apsisprendžiau pasilikti ties skarda, nes konstruktyvas, apkrovos ir viskas buvo skaičiuota pagal skardą. O skardos pasirinkimo tikrai yra didelis. Kainuos svyruoja nuo kokių 6 eur/m2 iki 20 Eur/m2.

Visgi stogas nėra ta vieta, kur galima taupyti. Taigi rinkausi iš Rukkii produkcijos. Vėlgi ten variantų yra daug. Pagal nuolydį tinkama danga yra Classic. Pasirinkau aukso viduriuką, t.y. Classic authentic 0.6 mm. Tai ganėtinai naujas produktas Lietuvoje. Pagrinde skardos storis eina 0.5 mm. Authentic‘as pagrinde naudojamas Skandinavijos šalyse ir kainos/kokybės santykis yra labai teigiamas.


Kaina yra svarbi dedamoji. Jeigu žiūrėti tik bendrą dangą, standartinė kain eina nuo ~15 Eur/m2 be PVM. Po to prasidėjo derybos. Konkursavausi tą patį produktą. Bendra samata – stogo danga, papildomi tvirtinimo elementai, latakai, sniego gaudyklės ir visa kita - paskaičiuota buvo apie 5400 Eur be PVM. Jau čia man buvo teigiama, kad daugiau nėra kur nusileisti. Bet man dar buvo per didelė suma. Galiausiai sužinojau, apie Sostinės Apdailą, kur pirkau ir difuzinę plėvelę. Kaina tos pačios komplektacijos 4950 be PVM plius dar išsirinkau ir apšiltintą kaminėlį gartraukiui su venteliatoriumi. Į šią kainą nepaskaičiuota skarda pakalimams bei lietvamzdžiai. Buvo minčių gartraukio išmetimą vesti iš virtuvės į garažą, ten statyti variklį, ir kad nebūtų jokio garso patalpoje arba naudoti anglies filtrus ir naudoti ženkliai brangesnį gartraukį. Taigi per daug nesidomėjau tikrai, patikino, kad sprendimas kelti gartraukio kaminą su varikliu ant stogo vienas iš geriausių sprendimų, plius jis yra apšiltintas, tad kondensato neturėtų būti. Privalumai nei garso ir pats gartraukis jau bus be variklio, kas mažins gartraukio kainą.



Taigi sukirtome rankomis su UAB Sostinės Apdaila. Labai labai rekomenduojų vyr. vadybininką Rimantą. Savo srities profesionalas, aptarnavimas aukščiausio lygio. Po užsakymo reikėjo laukti apie 3 savaites. Užsakiau 2018.08.03. Kaip ir sakė, po trijų savaičių 2018.08.23 dieną užsakymą pristatė. Visas stogas tilpo į dvi pakuotes.



2018.08.30 vyrukai atvyko ir pradėjo stogo dangos dengimo darbus. Darbas vyko labai operatyviai. Po pirmos dienos:




2018.08.31 – po antros dienos
Kad pamatyti savo stogą, principe reikia paeiti gana toli:) Nes šalia namo dėl mažo nuolydžio nelabai ką pavyks įmatyti.





2018.09.01 stogas praktiškai jau į pabaigą



2018.09.06 beliko apskardinti kaminą ir sudėti kaminėlius. Vienas kaminėlis gartraukiui su vent., vienas kaminėlis alsuokliui (ant antro aukšto stogo) bei du kaminėliai ant pirmo aukšto gana didelio stogo, bet jie skirti vėdintis tarp skardos ir makaronų. Kad mažiau būtų kondensato, ir būtų palaikomas vėdinimas. Na ir stogas baigtas. Buvo likę skoloje vieno kamino ant pirmo aukšto stogo kepurę išlankstyti. Šiai dienai ji jau yra.




Pakalimai ir lietvamzdžiai jau nusikėlė į pavasarį. Nes reikėjo pirma apšiltinti fasadą, užarmuoti. Viskas po truputį kėlėsi į šoną.
Kaip matote, nėra čia detalių paaiškinimų, kaip kas montuojama. Labiau bandau visą darbų chronologiją sau apsirašyti, kad žinočiau eigą ir pan.

Visiems įdomu apie pinigus, tai bandysiu sekantį blogą aprašyti kiek kiekvienas etapas kainavo (Mūras/Stogas).  Tiek darbas tiek medžiagos.

9 komentarai:

  1. Gražu :)
    o nesprendėte žemojo stogo ir namo sienos sandūros apšiltinimo? Ar nereikėjo šitos vietos apšiltinti prieš dengiant žemąjį stogą? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip dėl šios vietos irgi turėjau neramumų;] Nesu tikras kaip teisingas viskas. Mano atveju uždėjo skardą, paliko reikiamą tarpą (Nes šiltinosi pas mane 30 cm neoporu) ir šią vietą sutvarkė jau su fasadu. Sudėjo kampuočius ar kaip jie vadinami, kurie buvo užsakyti su skarda, tik kad montavo šiek tiek vėliau.

      Panaikinti
  2. Kaip suprantu, Audriau, turite pertraukėlę su statybos darbais, nes radot laiko blogui? Smagu, kad neužmetėt dienoraščio. Labai laukiu sekančių įrašų, nes kiek žinau, dar daug atliktų darbų neaprašyta ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir taip ir ne. ;) Blogas turbūt kentėjo šeimos sąskaita. Visą laiką po darbų ir savaitgaliais norėjau skirti vaikui. Dabar priverčiau bent darbo dienomis kas vakarą aprašyti trumpai po vieną etapą. Ne viską atsimenu, bet chronologija labai svarbu. man pačiam įdomu karts nuo karto ateiti ir pažiūrėti kaip kas vyko ;] Joo darbų nemažai sakyčiau padaryta, pabaigė stogą šiltinti, vakar rekuperacijos vamzdynus išvedžiojo, rošiuosi sandarumo testui ;) Ir dar visokių smulkių darbelių, kas nereikalauja šildymo:)

      Panaikinti
  3. Teisingas požiūris, prioritetai gyvenime privalomi ;) Sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neseniai įsidarbinau SIA UAB ir man jūsų blog'as labai pasirodė naudingas. Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Praėjo jau pusantrų metų nuo uždengimo. Ar nepastebėjote kokio nors broko? Šiuo metu ieškau stogdengių tad šie yra vienas iš variantų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kol kas ne. Tik viena bėda, kad kai dideli vėjai, atrodo stogą nuneš;) BEt turbūt pas visus toks sprendimas. Pas kaimyną lygiai tas pats, pas mus vėjuota, tai garsai girdisi tikrai;) Variantas daryti sutapadintą stogą;) Gyvensi be garsų

      Panaikinti