2017 m. rugsėjo 14 d., ketvirtadienis

Vandens Gręžinys (1 Etapas)

Laukiame vis dar statybos leidimo. Po Infostatybos patikrinimo buvo dvi pastabos – ESO projekto nebuvimas (Tikiuosi už savaitės jau bus suderintas) ir Vandens gręžinio projekto nebuvimas (bandėme praslįsti su nesuderintu projektu).

Iki šiol vis galvojau, kad gręžinį gręžti reikėtų kooperuotis su kaimynais. Pradžiai galvoju reikia surasti optimalų variantą ir kaimynams ar neparduotiems sklypams (vystytojui) pasiūlyti prisijungti kartu. Tuo metu apie gręžinius buvau girdėjęs lygiai 0. Pirmines apklausas pradėjau liepos viduryje. Tiesiog google ir visiems išsiunčiau, kad paskaičiuotų tam tikru adresu samatas 2-3-4 sklypams. Nežinau, kodėl neklausiau vienam sklypui.

Gana operatyviai gavau atsakymus. Apklausinėjau – jei kažkam reikės – Artezija, Gelmita, Hidrosistemos, Kauno hidroologija, Gręžiniai, Vandenspūdis, Artva ir Vilniaus Gelmės. Kas subalamutino, kad visos sąmatos gautos viena su kita nepalyginamos. Ką galima rasti bendro – tai Gręžinio įrengimo kaina t.y. kaina už 1m. Tačiau ir ta dalis pas kitus skirtingai pateikta – daromas paketas.  Kad suprasti kas sąmatose – susitikau su dviem įmonių atstovais t.y. tais atstovais, kurie rodė suinteresuotumą – Kauno Hidrologija ir Artva. Hidrologijos atstovas sakyčiau labiau mėgėjas parduoti, o Artvos atstovas viską supasakojo per praktinius dalykus, labai paprastai. Jau supratau kas yra PVC vamzdis kas yra 125/140 skersmuo,  kas yra Hidroforas, kas yra Dažnio keitiklis, vandens debetas bei kada ir kur naudojami kokie siurbliai. Jeigu lyginti kainas tai visų kainos gana panašios – jei lyginti gręžimo kainą, kitas dalis kaip minėjau sunku palyginti. Labiau akcentavau gręžinį keturiems sklypams, ir Artva pasakė, kad problemų neturėtų būti, jei keturi sklypai Debetas apie 6-8m3/h – rekomenduoja būtinai 140 vamzdžius leisti, nes kitu atveju gali neužtikrinti pajėgumų. Visi kiti buvo paskaičiavę su 125. Tai grubiai – 1m kaina jei PVC 125 – 29-33 Eur/m, jei PVC 140  35-40 Eur/m. Kainos be PVM. Beje pas mus gręžinio gylis panašiai apie 90-100 metrų.
Man kaip vartotojui svarbu kokybė, nes vanduo būtinas (premium), ir galvoju, jei daryti ne vienam, reikėtų garantijų, kad slėgis bus pastovus, kai visi sugalvos praustis/laistyti ir kad tokiu atveju vandens apskritai būtų. Keturiems sklypams projektas su viskuo gaunasi nuo 8000 Eur iki 11000 Eur be PVM. Kaimyniniai du sklypai neparduoti ir vystytojas sutinka prisidėti, bet jo tikslas, kad sklype bendrai būtų vanduo ir tikrai nėra suinteresuotas brangiausia samata. Tada galvoju užklausiu visų įmonių dar paskaičiuoti sąmatas 6-8 sklypams (nes tokia galimybė būtų), tada pastebėjau, kad tik kelios įmonės suprato uždavinį. Vienos tiesiog padidino tik gręžimo m kainą  (Naudojant didesnio diametro PVC), o likusią sąmatą paliko prie mažo debeto kaip 2-4 sklypams (tiek siurblys, tiek kiti dalykai).  

Tada pradėjau dar domėtis ką sako pažįstami, kurie turi ir naudojasi vandens gręžiniais. Dauguma pasakė – esi vienas, esi nuo nieko nepriklausomas. Brangesnė investicija bei palaikymas, bet tikrai nebus problemų pas ką gręžinys, pykčio atvejais, gedimo atvejais, nėra namuose ir t.t. Internete rekomendacijų apie įmones irgi daug info neradau, tai vadovausi tik tais kurie turi pragręžtus. 5 iš 6 rekomendavo Artva. Pažymėjo, kad jie brangesni, bet tikrai nepabėgs, daug metų dirba ir jei kažkas nutiks – pagalba garantuota.
Taigi nuvykau dar pas Artva, susitikau su Projektų vadovu Vincu ir sakau paskaičiuokime vienam sklypui. Primetė greit sąmatą, metro kaina 28 eur be PVM su PVC 125/140 (Kas mane jau labai džiugino - turbūt jau buvau įkyrėjęs;) ). Tuo pačiu nuvedė pas projektuotojų vadovę, suderinau vandens gręžinio projektą per dvi sav. (kas įprastai minimum mėnesis eilė) bei suderinom puikią kainą (nuo 250 nusilygau iki 120 Eur). Kad įsivaizduoti: preliminariai viso gręžinio kaina be Dažnio keitiklio – 4000 Eur be PVM, su keitikliu 4700 Eur be PVM. (skaičiuota prie 90 m). Taigi kažkaip kitur net nėjau derėtis, apsisprendžiau gręžti čia. 

Šiandieną nuvykau pasiimti projektą (per nepilnai dvi savaites kaip žadėta projektas atliktas). 



Susitikau su Vincu ir sutarėme, kad gręžiame gręžinį, sužiūrim kokiame gylyje, koks vandens kiekis, vandens cheminė analizė ir gręžinio pasas. Gavau sutartį iš kart, pasirašiau, per 10 d.d. turi būti išgręžta. Bus dar vienas patikrinimas ar laikosi įsipareigojimų ir ar niekur nevėluoja. Sutarta, kad kai namas eis į pabaigą, tada kalbėsime apie įrangą, įrengimą ir t.t. Taigi pirmas etapas kainuos ne tiek ir daug ~2500 Eur be PVM su visomis garantijomis. Tiesiog sumontuoti įrangą būtų dabar didžiausia problema, nes vagims tai pats didžiausias ir lengviausias grobis. Beje įrangą nebūtinai turi montuoti Artva. Kreipiausi į specializuotas įmones, pas kuriuos įrenginiai gręžiniui yra ~30proc. pigesni be derybųJ O jei vandens kiekis bus pakankamas, galbūt sugalvosiu leisti prisijungti kaimynui ir gręžinio sąnaudas galėsiu kompensuoti. Bet čia ateityje.

O statybų metu, galima Gariūnuose nusipirkti siurbliuką ir vandens pasisiurbti bus be problemų (Tik elektros reikės).

Tai trumpai tariant – pačiam labai patiko kaip Artva bendrauja, jų profesionalumas ir pati kaina nėra pati baisiausia. Kaip sakau visur ir visada galima pasiderėti. Kai įrengs – pasidalinsiu kaip sekėsi. Vien pabuvus pas Juos ofise, kelia didelį pasitikėjimą. Įmonės dydis, darbuotojai, ir darbo krūvis - visi apkrauti, visi veiksme. ;)


Dar gera žinia, kad vakar pradėjo darbus konstruktorius, tai viskas pajudėjo į priekį ir spalio pradžioje labai viliuosi jau pradėti pamatus lieti.

P.s. Antrą gręžinį derinti jei reikėtų - jausčiausi labai gerai:) Pasirodo nėra taip sudėtinga kaip atrodė iš pat pradžių:)

12 komentarų:

  1. lauksim tyrimo ir organoleptinio įvertinimo. tikėkimės kad vanduo bus skanus ir sveikas be osmosų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irgi laukiu. Priklausys po to kiek dar reikės investuoti į filtrus:)

      Panaikinti
  2. Gal zinote kur galima rasti zemelapi su greziniais ir ju gyliais? Kazkur buvau rades dabar nebepavyksta..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kiek domėjausi, turi būti www.lgt.lt pagal juos ir nustato preliminarų gylį pagal aplinkinius gręžinius. Bet detaliai kaip naviguoti web'e nepavyko man:) Neapsikroviau, ir lauksiu fakto ;]

      Panaikinti
  3. Mums, kad greičiau ledimą gauti, projekte architektas nurodė šulinį, bet sakė, kad atėjus laikui neturėtų kilti problemų pasiruošti gręžinio projektą bei jį įsirengti, nes miesto vandentiekio šalimais kolkas nėra.
    Jei teisingai supratau, dabar tik vamzdžius suleis? Kad statybininkai galėtų vandens pasiimti, į vamzdį kišit kažkokį siurbliuką kaip naudoja įleisti į šulinius?
    Statybininkams zinoma bus patogiau, kai vanduo prie vietos ir nereikia backu transportuotis.
    Lauksim iraso apie irengima su issamiom nuotraukom, nes aktualu ir mums, pavasari zadam irgi grezinio reikalus susitvarkyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mums architektė buvo nurodžiusi prisijungimą prie kvartalo, bet deja tas projektas buvo nesuderintas ir užcekavino:) anyway - vistiek kažkada jo reikės tai kaip ir ok.

      Jo dabar tik vamzdžius suleis, nes kitų darbų kol statybos nebaigtos neverta daryti. Jo įleis siurbliuką negalingą pasisems vandens jei reikės statyboms ir tiek.

      Būtinai pasidalinsiu. Labai tikiuosi, kad pavyks sudalyvauti ir nebus nenumatytų darbų iš dangaus ;]

      Panaikinti
  4. Sveiki. O pagal detaluji plana keliem sklypam turetu buti grezinys? Mes pirmieji daremes, deja, neparduotu sklypu savininkas nesikoperavo. Daremes pakolkas tik kaip sau su pasizadejimu, kad leisime kitiem prisijungti. Kitaip neleido.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O šito nesidomėjau. Principe pas mus kvartale buvo numatyti trys gręžiniai 64 sklypams, bet vystytojui įsiklausius į gyventojų norus, nesuderino jų, ir dabar kiekvienas derinasi savo projektus. Kiek kalbėjau su gręžinių gręžėjais, tai taip yra kažkoks numatytas kiekis, bet tai nėra griežta. Pvz. įsivaizduokite Jūs pasidarote gręžinį ir aš einu kaimynas ir sakau duokite prisijungti. Jūs sakote - mokėkite 3000 Eur ar bet kokią kitą sumą, kur man gal vienam ekonomiškai naudingiau išsikasti, turėti nuosaybę, nei jungtis prie Jūsų. Arba numatyti keli gręžiniai gyvenvietėje, kituose sklypuose, bet jų savininkai dabar nieko nenori daryto, o Jums reikalingas vanduo. Tai nelauksite, kol jie išsimiegos, ir darysitės sau savo sklype. Tai manau ir Jūsų atveju, kad pažadas yra, bet spėju ne raštiškas, tai Jūs vadovaujatės ir galite pasakyti kainą kokią norite. Plius kiekvienas gręžinys turi savo debetą ir galimybes. Jei Jūsų debetas didelis gręžinio, bet įranga skirta vienam namui, tai dalintis tuo pačiu nepavyks, reikės atnaujinti įrangą. Žiūrėkite case by case kiekvienu atveju ir logiški paaiškinimai tikrai suveiks;)

      Panaikinti
    2. Rastiskas pasuzadejimas. Neaisku kada ateis ta diena kai ateis klausimas su prisijungimu, todel daremes iranga tik sau, pats grezinys 2-3 namams. Jei nepavyks naujiems kaimynams savo atskiro pasidaryti (kas teoriskai imanoma), tai prisijungimo kastai bus norinciuju reikalas.

      Panaikinti
  5. Na viskas Jūsų rankose. Jūs pasakysit jei nori jungtis 3000 Eur + aptarnavimo kaštai, kaimynas sakys nejuokaukit:) Einu savo prasigręžti ir tada turės pagrįsti ekonominį naudingumą:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. niekas dar nieko nesitaria, bet komentaruose jau kelis kartus visi susipyko su tariamais kaimynais :) truputis pozityvumo nepakenktų! :)
    siūlau nesiparinti, išsigręžti, o ar kas jungsis - matysite vėliau. gal iki to laiko kai atsikraustys kaimynai - jau bus suderintas viso kvartalo vandens tiekimo klausimas. o jūs turėsite nuosavo vandens be jokios apskaitos.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gręžinys vienas nepigesnių dalykų statant namą, esant normaliems kaimynas greta būtinai kooperuočiausi įsirengti bent keliese :) be filtrų, su visa kita įranga kaina galutinė svyruos manau nuo 3000 iki....6000 e aišku priklausomai gylys, siurblys ir tt.

    AtsakytiPanaikinti