2017 m. rugpjūčio 26 d., šeštadienis

Landšaftas - planuojame sutaupyti ~1000 Eur


Kai jau buvome išsirinkę sklypą (~ gegužės mėn.) jau buvome pagalvoję apie sklypo apželdinimą, t.y. gyvatvorę. Kadangi 15 arų sklypas, tai aplink visą sklypą, kad apsodinti tujas pasiskaičiavome, kad reikės apie 400 tujų.

Matematika paprasta – praaugusi tuja kainuoja 2-3 Eur/vnt;) Jei reikia ~400 vnt. , tai tam reikės ~1000 Euriukų. Sutarėme, kad kol surasime architektę, pasiruošime projektą, pradėsime ir baigsime statybas – praeis tikrai vieni metai, gal ir dveji, tai per tiek laiko galime pasiauginti ir patys tujas ir po to susisodinti.

Labai gerai, kad pas tėvus sodyboje yra nemažai žemės ir daug suaugusių tujų jau.



Jie patys labai senai buvo nusipirkę želdinukų. susodino, suaugo vieno sklypo krašto gyvatvorė ir po to patys iš jau esančios apsodino visą sodybos sklypą.

Nuo ko pradėjome? Susiskabėme nuo tujų šakelių, manau ~500 vnt ir sukišome į šiltnamį už pomidorų. Taip rekomendavo mama, nes šilnamyje didesnė tikimybė, kad išleis šaknis, plius laistant šiltnamį  pasilaistys ir daigeliai.  Sodinimas šakelių vyko viena šalia kitos, nes kitaip reikėtų labai daug vietos.
Per vasarą sėkmingai šakelės leido šaknis, beabejo dalis koks 10 -15 proc. parudavo ir reikėjo mesti laukan.
Taip atrodo šakelės (didesnės/mažesnės) , kurias sodinau į šiltnamį (Kadangi pavasarį foto nedariau, šiandieną padariau).




Taip atrodo šilnamyje susodintos šakelės (Jau prieš išsodinimą:) )





Šiandieną atėjo ta diena, kada reikėjo viską perkelti į lauką. Sukasiau dirvą ir su mamos pagalba perkėleme į dirvą. Sakyčiau labai aukštas Hit Ratio nuo pasodintų šakelių, iki tų kurios buvo su šaknimis. Galvojau, kad bent pusę išleistų, būtų jau geras rezultatas.

Šakelės su šaknimis




Vaizdelis po perkėlimo. Viso ~420 vnt.  Su šaknimis.






Kadangi dirvoje dar liko vietos šiek tiek, žmonikė sako, davai pabandom gal dar sukišti į žemę tiesiog dabar nuskintų šakelių ir pažiūrim kiek iš jų suleis šaknis ir kaip pavyks peržiemoti. Ilgai netrukus – priskabiau šviežių šakelių ir suleidau į žemikę.



Po pasodinimo atrodo taip (Jos ženkliai tankiau, nes dalis tikrai neprigis (o gal ir visos)).



Tai šių dar ~160 vnt., tai manome, kada jau reikės sodinti pas mus sklype, bus jau praaugusios tujos ir kiekis bus pakankamas. Nepritrūksim. O jei sunkiai seksis peržiemoti, bandysime pavasarį dar pasisodinti;)

Rekomenduoju ir kitiems, kas turi galimeybę laikinai metams/dviems prisiglausti nemažą kiekį daigelių, nes procesas ir darbas labai paprastas;]

Didelis didelis Ačiū tėveliams, kad priglaudė pas save mūsų sodinukus bei padėjo susodinti ir persodinti, o žmonikei už palaikymą ir pagalbą:)

11 komentarų:

  1. Aišku čia skonio reikalas;) Man gražu ir labai gerai turėti privačią zoną nuo svetimų akių :) Plius galima ir formuoti - jei moki ir nori:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puiki mintis, augalo nepaskubinsi, jis auga savo greičiu. Anksčiau pradėjęs, greičiau išvysi rezultatą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O dėl nustelbimo ir vietos problemų tikrai nebus, reikia tik tinkamai viską prižiūrėti. Sklypas nemažas, viskas tilps. Nebijo vaismedžiai paviršinių tujų šaknu, vistiek bus sodinami 3-4 metrų atstumu nuo gyvatvorės ir šaknis suleis į gylį

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na iš aplinkinių patirties niekam nebuvo problemų su šalia augančiais vaismedžiais. Bet kuriuo atveju reikia išlaikyti teisingą atstumą. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tujos man patinka, bet pažįstama sodininkė jas prakeikė ir man siūlo nesodinti (dėl šaknų invazijos).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Saunuoliai, butent taip pat pradejom savo statybas, praejus gal ~4-5m. is sakeliu uzaugusios tujos, vietomis jau ir ~1,5-1,7m aukscio

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gera mintis! Del invazijos tai netiesa. Man savo gyvatvoreje teko kazkiek pastumdyti , perrkiuoti tujas. ir ka jus galvojate - 2- 2.4 m kirptos tujos saknu isipletimas per gera sprindi nuo koto. As buvau net soke, kaip jos aplamai laikosi, nevirsta. Net nesuvokiu, kaip jos gali trukdyti kriausiai uz kokiu 2-3 metru?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pritariu del saknu, pasakos, kad jos kazkur pleciasi...pas tevuka iskasinejom gal 2.5-3m auskcio tuja, tai grazia, piramides forma saknys susiformavusios. Gal jei leisti joms augti dar ausktyn, tada saknynas atitinkamai pleciasi...

      Panaikinti
  8. Egliciu gyvatvore yra didziausia nesamone kokia tik imanoma sugalvoti, vietos izima daug, sakos retos. Norint kad atrodytu bent kiek padoriau- reik karpyt 2x dazniau nei tujas! Ar matet kaip atrodo egluciu gyvatvore po 5-10m? Mano rajone prisiziuriu pavyzdziu uztektinai..

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, gal būtų galima gauti Jūsų kontaktinį el. paštą?

    AtsakytiPanaikinti